- mieszanka do samodzielnego wypieku chleba
- wzbogacona w mąki o dużej wartości odżywczej: mąkę jaglaną, mąkę teff, zarodki i otręby ryżowe
- zastosowanie składników naturalnego pochodzenia, bez emulgatorów i kwasów
- receptura bez udziału HPMC (hydroksypropylometylocelulozy) z udziałem jedynie gumy guar i gumy ksantanowej jako składników zastępujących gluten
PRZEPISY:
CHLEB
Składniki:
500g mieszanki
12g soli (2 łyżeczki)
25g cukru (2 łyżki)
20g drożdży świeżych
30g oleju (3 łyżki)
0,5L wody
Przygotowanie:
Mąkę, sól, cukier i drożdże dobrze wymieszać. Dodać wodę o temp. ok. 30 ℃,
i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać olej i
ponownie wymieszać. Ciasto umieścić w formie, wygładzić mokrą łyżką.
Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w temp.
pokojowej na ok. 30 minut (do podwojenia objętości). Piec w temp. 200 ℃ przez 50 min., w piekarniku z termoobiegiem lub w 200℃ przez 65 min w piekarniku bez termoobiegu. Sugerowany rozmiar foremki 27 cm x 12 cm.
AMARELLO amarantus ekspandowany popping bezglutenowy EKOLOGICZNY 120g
Bezgluten mieszanka wieloziarnista chleba ciemnego bezglutenowa 500g