BEZGLUTEN MĄKA KUKURYDZIANA

Dostępność: 5 szt na magazynie. - WIĘKSZĄ ILOŚĆ - PROSZĘ O ZAMÓWIENIE NA EMAIL

Nr katalogowy: BEZGLUTENKUKURYDZ

Cena: 3,37

Do koszyka
mąka kukurydziana 500g bezgluten 
 
 

Mąka kukurydziana jest miałka, delikatna i sypka.


Mąka kukurydziana w czystej postaci, bez żadnych domieszek, używana jest do pieczywa spulchnianego nie drożdżami, ale proszkami do pieczenia. masa harina to mąka kukurydziana bardzo miałka, przesiana i wzbogacana w związki wapnia, z której robi się tortille i chleb plackowy.

Już 8700 lat temu ludzie mieszkający w dolinie meksykańskiej rzeki balsas uprawiali i jedli kukurydzę.

Naukowcy dowiedzieli się tego z kamiennych narzędzi używanych do mielenia nasion, które znaleźli w jaskini będącej domem prehistorycznym mieszkańców doliny. na narzędziach zidentyfikowali skrobię pochodzącą z udomowionej kukurydzy.

Dla narodu majów była "ziarnem życia". w niektórych dialektach maya, kukurydza jest nazywana kana, co oznacza "nasza matka".

Europejczycy zetknęli się z kukurydzą, gdy w roku 1492 krzysztof kolumb dotarł do wyspiarskiej części ameryki środkowej. syn odkrywcy ferdynand napisał, że jego ojciec widział ziarno „zwane kukurydzą; jest ono wyśmienite — czy to gotowane, czy pieczone, czy też zmielone na mąkę”.

Krzysztof Kolumb zabrał ze sobą nasiona i jak dodaje joseph kastner, „w połowie xvi wieku [kukurydzę] uprawiano już nie tylko w hiszpanii, ale też w bułgarii i turcji.

produkt bezglutenowy

producent: bezgluten wytwórnia artkułów bezglutenowych

Najlepiej spożyć do:

BEZGLUTEN MĄKA RYŻOWA

BEZGLUTEN MĄKA RYŻOWA

mąka ryżowa 500g Bezgluten

3,50 zł 6,20 zł
więcej

BEZGLUTEN BARSZCZ CZERWONY BEZGLUTENOWY

BEZGLUTEN BARSZCZ CZERWONY  BEZGLUTENOWY

Barszcz czerwopny BEZGLUTEN 18 g

3,80 zł
więcej

BEZGLUTEN SOS GULASZOWY BEZGLUTENOWY

BEZGLUTEN SOS GULASZOWY BEZGLUTENOWY

Sos gulaszowy bezglutenowy BEZGLUTEN 30g

3,40 zł
więcej
Zapraszamy do dodania opinii na temat naszych produktów:
Ładowanie...