DENVER FOOD MAK NIEBIESKI BIO

Dostępność: 3 szt na magazynie. - WIĘKSZĄ ILOŚĆ - PROSZĘ O ZAMÓWIENIE NA EMAIL

Nr katalogowy: MAK

Cena: 15,25

Do koszyka

 mak niebieski

BIO

bez glutenu

masa netto 350g


producent Denver Food

kraj pochodzenia Turcja

Wartości odżywcze w 100g

Wartość energetyczna 2198 kJ/525 kcal

 Tłuszcz - 42g,
w tym kwasy nasycone - 4,5g

Węglowodany - 8,6g, w tym cukry - 3g

Błonnik - 20g

Białko - 18g

Sól - 0,07g

 

W kuchni polskiej mak jest bardziej popularny niż w innych krajach. Doskonały do ciast, słodkich potraw, ale też wytrawnych, np. jako dodatek do ryby, sałatek, indyczego mięsa lub naleśników.

Makówki uprawiano już w czasach starożytnych. Na zachowanych z tego okresu rysunkach przedstawione są wizerunki licznych bogów, w tym Dionizosa, w makowej koronie lub z makówką w ręku.  


 Mak oprócz tłuszczy zawiera również 18-25% białek, witaminy A, C, D i E, składniki mineralne (wapń, magnez, żelazo, potas) oraz błonnik (do 20% masy).

Mak wspomaga procesy metaboliczne i zapobiega miażdżycy. Jeden owoc maku ma w sobie około 140 000 ziarenek zawierających 44-50% oleju. Jego głównymi składnikami są kwas linolenowy (omega–6) oraz kwas oleinowy (omega-9).

 Mak może mieć różne odmiany: orientalną białą, jak i europejską niebieską. W Polsce do kutki ze względu na położenie stosujemy mak niebieski. Obie te odmiany maku mają podobne właściwości i skład.  Różnią się jedynie kształtem i wielkością. Niebieski mak jest większy i bardziej wyrazisty w smaku.

Zapraszamy do dodania opinii na temat naszych produktów:
Ładowanie...