Bezglutenowa mieszanka na pączki i faworki

Bezglutenowa mieszanka na pączki i faworki
9,90
7 szt na magazynie. - WIĘKSZĄ ILOŚĆ - PROSZĘ O ZAMÓWIENIE NA EMAIL
Zapytaj o produkt

Opis produktu

Bezglutenowa mieszanka na pączki i faworki

masa netto 400g

producent Bezgluten Sp. z o.o.

NA OPAKOWANIU SA PRZEPISY NA PĄCZKI I FAWORKI

Składniki

skrobie ( pszenna bezglutenowa, kukurydziana), mąka kukurydziana, glukoza, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksypropylometyloceluloza; błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.

Odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1487kJ/350kcal

Tłuszcz: 0,3 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g

Węglowodany: 85 g

w tym cukry: 4,2 g

Błonnik: 2,1 g

Białko: 0,8 g

Sól: 0,13 g

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Masa netto: 400 g

PĄCZKI

Rozczyn:

30 g drożdży świeżych

1 łyżka cukru

1/3 szklanki letniego mleka

2 łyżki (ok. 30 g) mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa

Ciasto:

4 żółtka

4 łyżki cukru wanilinowego

370 g mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa

1/2 szklanki letniego mleka

1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)

4 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:

Składniki na rozczyn połączyć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Żółtka z cukrem wanilinowym utrzeć na jasną, puszystą masę. Do miski wsypać pozostałą mieszankę Pączki&faworki, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Dodać mleko (spirytus - opcjonalnie), pianę z żółtek, a pod koniec wyrabiania roztopione masło. Powstałe ciasto będzie miało dosyć luźną, kleistą konsystencję. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na części (ok. 60 g każda), uformować kulki i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min. Pączki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do zarumienienia skórki ok. 3 minut z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik. Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

(Z podanego przepisu możemy przygotować ok. 13 pączków.)

FAWORKI

250 g mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa

130 g śmietany 18%

3 żółtka

2 łyżki cukru

1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Żółtka i cukier umieścić w misce i utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Następnie napowietrzyć je poprzez uderzanie wałkiem lub wielokrotne składanie na pół i rozwałkowywanie. Gotowe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paski. Na środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które należy przewinąć jeden koniec ciasta. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 1 minucie z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Zapisz się do naszego Newslettera

Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie

Witryna BIO-KIOSK.PL używa mechanizmu cookies (ciasteczek), aby udoskonalić obsługę witryny pod kątem potrzeb użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie Polityka cookies

Zamknij