DARY NATURY BIO KAWA ŻOŁĘDZIÓWKA TUBA

DARY NATURY BIO KAWA ŻOŁĘDZIÓWKA TUBA
10,60
3 szt na magazynie. - WIĘKSZĄ ILOŚĆ - PROSZĘ O ZAMÓWIENIE NA EMAIL
Zapytaj o produkt

Opis produktu

DARY NATURY

BIO  KAWA ŻOŁEDZIÓWKA

waga netto 200g

producent Dary Natury Koryciny

PRODUKT EKOLOGICZNY

Skład:

98,5% prażone żołędzie, kardamon, imbir, cynamon, goździki


Nie zawiera kofeiny, jest źródłem cennych pierwiastków takich jak mangan, miedź, magnez, potas, czy fosfor. To także źródło witaminy z grupy B, głównie B6, której odpowiedni poziom nie powoduje problemów ze skórą, czy anemii. Żołędzie to także duża ilość kwasu foliowego
.



        "Sporządzanie kawy z żołędzi na obszarach nadbużańskich ma wielowiekową tradycję.  Napój ten powszechnie sporządzano jeszcze w latach przed II wojną światową.
        Ze względu na swe zdrowotne właściwości wzmianki o kawie żołędziowej znajdują się w literaturze wielu polskich pisarzy. Jednym z przykładów jest „Zielnik Ekonomiczno-Techniczny” z 1845 r. autorstwa Józefa Geralda Wyżyckiego, gdzie znajdują się następujące informacje: „Żołędzie wyłuszczone upalone i zmełte, dają napój podobny do kawy, szczególnie skuteczny dla dzieci skrofulicznych, mających wydęty żołądek i zatkanie gruczołów brzuchowych; wzmacniając systemat limfatyczny i trzewie…”.
       Najistotniejszym potwierdzeniem tradycji produktu oraz jego związku z nadbużańskim Podlasiem można odnaleźć w utworach u ks. Krzysztofa Kluka, który zachwycał się kawą żołędziową w swym dziele „Dykcynarz roślinny – przedrukowany w Warszawie w Drukarni Xięży Pierów” [za: przedruk z 1786 r.]: Są przecież [żołędzie] użyteczne i zdrowe dla ludzi zażywając palonych na kawę następującym sposobem: a zaręczam z doświadczenia, że i pieszczone usta od właściwey kawy nie łatwo rozeznają. Dojrzałej i nierobaczywej żołędzi nazbierawszy, zdejmie się z nich łupina i oskrobie skóreczka: i płasko na przykład na blachach, rozłożone, osuszają się w piecu wolnie ciepłym. W czasie suszenia występuje z nich pot, który w sobie mógł mieć iaką szkodliwość: susząc więc kilkakrotnie się przemieszczają. Ususzane schowają się. Do zażycia dla twardości utłuką się pierwej, pierwej potem umielą i gotują z czwartą częścią, a najwięcej trzecią pospolitej kawy."


"fanem kawy z żołędzi był Fryderyk Chopin. W „Kuryerze Szafarskim” można znaleźć taki oto cytat: „Dnia 18 Jaśnie Pan Fryderyk Franciszek Mikołaj Jakub Chopin wypił siedem filiżanek kawy żołędziowej, spodziewać się trzeba, iż niedługo osiem wypije”. "

ŹRÓDŁO: Wrota Podlasia, TVP.info
Zapisz się do naszego Newslettera

Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie

Witryna BIO-KIOSK.PL używa mechanizmu cookies (ciasteczek), aby udoskonalić obsługę witryny pod kątem potrzeb użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie Polityka cookies

Zamknij