KAWA INKA BEZGLUTENOWA 100g

KAWA INKA BEZGLUTENOWA 100g
12,25
3 szt na magazynie. - WIĘKSZĄ ILOŚĆ - PROSZĘ O ZAMÓWIENIE NA EMAIL
Zapytaj o produkt

Opis produktu


Kawa zbożowa INKA bezglutenowa

waga netto 100g

producent GRANA Polska


skład:

zboża 75% (jęczmień, żyto), cykoria – prażone

W procesie produkcji INKI bezglutenowej gluten, jako nierozpuszczalna w wodzie część ziarna, zostaje oddzielony i usunięty z produktu.

Produkt jest każdorazowo kontrolowany i posiada certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
 


Wartości odżywcze w 100g


wartość energetyczna 1430 kJ/339 kcal

tłuszcz                          0,1g

węglowodany              72g

białko                            3,9g








 

Korzeń cykorii podróżnika zawiera bardzo duże ilości inuliny (49%) tj. substancji podobnej do skrobi, rozpuszczającej się w gorącej wodzie i o właściwościach antyseptycznych.

Surowiec ten zawiera także związki gorzkie, cholinę, cukry redukujące, tłuszcze, garbniki, substancje śluzowe, gorzki sok mleczny oraz mikroełementy i witaminy B, C, P, PP.

Napar z korzenia cykorii stosuje się w stanach nieżytowych żołądka i dwunastnicy - pobudza je do wydzielania soków trawiennych, a woreczek żółciowy do sprawnego funkcjonowania zapobiegając osadzaniu się w nim  złogów, kamieni żółciowych. Surowiec działa też moczopędnie, czyści krew i wzmaga przemianę  materii.

najbogatszym źródłem inuliny jest cykoria i topinambur.

Inulina nie ulega trawieniu, lecz pozytywnie wpływa na mikroflorę jelita grubego, poprzez selektywną stymulację rozwoju i/lub aktywizację metabolizmu niektórych typów bakterii poprawiających równowagę jelitową organizmu, dzięki czemu zaliczana jest do prebiotyków.

Tym samym należy do funkcjonalnych składników żywności, korzystnie wpływających na zdrowie człowieka.

Inulina modyfikuje jakość artykułów spożywczych. Umożliwia zastąpienie znacznej ilości tłuszczu oraz wpływa na stabilizację emulsji nadając produktowi miękkość, dlatego znalazła zastosowanie w takich produktach, jak: jogurty, mleko acidofilne, serki kremowe, desery mleczne, margaryny, produkty cukiernicze np. batony dietetyczne, czekolady i ciastka o małej wartości energetycznej, jak również pieczywo.

Jest też stosowana jako błonnik pokarmowy w preparatach wysokobłonnikowych wspomagających odchudzanie.

Zapisz się do naszego Newslettera

Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie

Witryna BIO-KIOSK.PL używa mechanizmu cookies (ciasteczek), aby udoskonalić obsługę witryny pod kątem potrzeb użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie Polityka cookies

Zamknij