CELIKO MIESZANKA CIASTO DROŻDŻOWE 200G

CELIKO MIESZANKA CIASTO DROŻDŻOWE 200G
3,75
29 szt na magazynie
Zapytaj o produkt

Opis produktu

Ciasto drożdzowe mieszanka do wypieku słodkich ciast drożdżowych - ciast z owocami, bab i babeczek, drożdżówek, pączków, racuchów.

bezglutenowa
Producent Celiko S.A.

masa netto  200g

Składniki
skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, cukier, skrobia ziemniaczana modyfikowana, mąka ryżowa, substancja zagęszczająca: pektyny, drożdże suszone (1,5%), sól.

Może zawierać: soję, mleko, orzeszki ziemne, orzechy laskowe.

Wartości odżywcze w 100g mieszanki:
Wartość energetyczna: 1496 kJ / 357 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 85 g
w tym cukry: 20 g
Białko: 1,5 g
Sól: 0,27 g

PASZTECIKI Z PIECZARKAM

(przepisy od firmy Celiko)


SKŁADNIKI

CIASTO

1 opakowanie Ciasta drożdżowego Celiko 200 g

1 jajko

30 g oleju

75 ml ciepłego mleka

szczypta soli

FARSZ

2 garści pieczarek

½ małej cebuli

1 łyżka oleju

przyprawy do smaku: sól, pieprz, cząber, czosnek w proszku

DODATKOWO

1 żółtko

2 łyżki mleka – do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Mieszankę ciasta przesiej do miski. Dodaj olej, sól i jajko. Wszystko razem wymieszaj. Następnie wlej ciepłe mleko i wyrób ciasto. Odłóż je do wyrośnięcia na około 40 minut. W tym czasie przygotuj farsz.

Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju roślinnego i podsmaż pieczarki z cebulą – dopraw do smaku. Zostaw farsz do wystygnięcia.

Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrób je ręką, aż będzie gładkie. Następnie wyłóż je na stolnicę i rozwałkuj na grubość około 1 cm.

Pokrój ciasto na duże prostokąty o wymiarach około 10 cm x 7 cm. Nałóż przygotowany farsz na środek wyciętych prostokątów, a następnie zwiń, lekko dociskając do blatu, aby ciasto się skleiło. Wierzch posmaruj żółtkiem.

Paszteciki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 °C, przez ok. 30 minut – do zarumienienia.

CEBULARZE – Z CIASTA DROŻDŻOWEGO (przepis od CelikoS.A.)

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:


1 opakowanie ciasta drożdżowego Celiko 200 g
2 jaja
30 g oleju roślinnego
50 ml mleka
¼ łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA FARSZ:

1 łyżka oleju
3 średniej wielkości cebule
1 płaska łyżeczka cukru
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka maku
mleko do posmarowania brzegów cebularzy

WYKONANIE:

Do miski przesiej koncentrat ciasta drożdżowego, dodaj jaja, mleko i sól – wyrabiaj mikserem lub dłońmi około 3 minuty, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Odłóż ciasto do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
W czasie, kiedy ciasto wyrasta, przygotowuj nadzienie – cebule pokrój w grubą kostkę, na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, cukier i sól, duś do zarumienienia.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrabiaj je jeszcze około 1 minutę. Następnie kształtuj płaskie bułeczki, zrób wgłębienie na środku i wyłóż farsz. Posyp cebularze makiem i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika, piecz około 20 minut.Bezglutenowe ciasta i chleby do wypiekania CELIKO to mieszanki produkowane z wysokiej jakości składników, zgodnie z reżimem produkcyjnym gwarantującym deklarowany skład czynników alergennych (np. gluten i fenyloalanina).
Firma CELIKO jako pierwsza firma w Polsce – już w 1984 roku - uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych ciast i chlebów dla osób na dietach eliminacyjnych w tym celiakii i fenyloketonurii .

CIASTO
DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ


SKŁADNIKI

 

CIASTO

1 opakowanie koncentratu Ciasta drożdżowego Celiko 200 g
2 jaja
150 ml mleka
30 g roztopionego masła
1 łyżeczka Cukru wanilinowego Celiko
owoce

KRUSZONKA

1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżeczka cukru wanilinowego Celiko
1 łyżeczka oleju lub roztopionego masła

KROK 1

Do miski przesiej koncentrat mąki, wbij jaja i wlej ciepłe mleko o temperaturze max. 30 °C

KROK 2

Ciasto wyrabiaj mikserem przez ok. 3 minuty lub ręcznie, aż będzie gładkie, jednolite i błyszczące.

KROK 3

Wlej tłuszcz i wyrabiaj jeszcze ok. 2 minuty.

KROK 4

Ciasto przełóż do foremki (średnio ok. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 min.

KROK 5

Z podanych w przepisie składników zagnieć kruszonkę.

KROK 6

Na cieście rozłóż owoce, a następnie posyp je kruszonką.

KROK 7

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika, piecz w temp. 180 °C, około 30 min.

KROK 8

Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Zapisz się do naszego Newslettera

Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie

Witryna BIO-KIOSK.PL używa mechanizmu cookies (ciasteczek), aby udoskonalić obsługę witryny pod kątem potrzeb użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie Polityka cookies

Zamknij