CIASTO DYNIOWO PIERNIKOWE

2 mieszanki ciasta Piernik bezglutenowy Celiko
400 g dyni
4 jaja
1/2 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka – jeśli dynia ma dużo wody (dolać tylko, jeśli ciasto będzie za gęste)
50 g cukru
Dynię zetrzyj na tarce na małych oczkach. dodatkowo, jeśli będzie dużo wody, odciśnij ją.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, następnie powoli wlewaj olej i ubijaj. Białka ubij ze szczyptą soli „na sztywno”.

Do mieszanki ciasta Piernik wsyp utartą dynię i wymieszaj, dodaj masę z żółtek oraz delikatnie, ale szybko wymieszaj.

Następnie dołóż masę z białek i ponownie dokładnie wymieszaj – masa nie powinna być płynna.

Przelać masę do keksówki lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz około 80 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Formularz zapytania

Zapisz się do naszego Newslettera

Aby otrzymywać informacje o promocjach i nowościach w naszym sklepie

Witryna BIO-KIOSK.PL używa mechanizmu cookies (ciasteczek), aby udoskonalić obsługę witryny pod kątem potrzeb użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie Polityka cookies

Zamknij